Parkers IQAN-XC4x-expansionsmoduler är nu certifierade för funktionell säkerhet

 Certifieringen förenklar systemimplementeringar och maskindesign i mobila hydrauliska applikationer som kräver högre nivåer av funktionell säkerhet

Mölnlycke, Sverige, 8. februari 2022 – Parker Hannifin, världsledande inom rörelse- och styrteknologi, erbjuder nu sina expansionsmoduler IQAN-XC41, -XC42 och -XC43 som har certifierats enligt IEC 61508 säkerhetsintegritetsnivå 2 (SIL2). Denna utveckling gör det möjligt att använda modulerna som en del av maskinsäkerhetsfunktionerna för en nivå upp till SS-EN 13849-1 Prestandanivå d (PL d). Med säkerhetscertifierade expansionsmoduler kan ingenjörer förenkla systemimplementering och maskindesign i mobila hydrauliska applikationer som kräver högre nivåer av funktionell säkerhet. Sådana applikationer omfattar exempelvis materialhantering, anläggningsmaskiner, arbetsplattformar och specialfordon som sopbilar.

 

Den nya utvecklingen från Parker innebär att IQAN-plattformen – MC4x-huvudstyrenheterna och XC4x-expansionsmodulerna – tillhandahåller flera säkerhetscertifierade versioner så att maskinkonstruktörer har många alternativ till sitt förfogande. Till exempel kan konstruktörer nu tilldela kritisk I/O till en modul på maskinens mest lämpliga fysiska plats, vilket minskar komplexiteten för kablage samt kostnaden. Den här modulariteten gör det enkelt att skala upp eller ned med enheter med kompatibla stift.

 

En viktig egenskap hos XC4x är Parkers nydesignade protokoll, som är både säkert och utnyttjar bandbredden effektivt. Protokollet stöder både klassiska CAN (250 och 500 kbps) och CAN FD upp till 500/2 000 kpbs. I ett system där alla utgångar som styr hydraulventiler är säkra redan från början behöver applikationsdesignern inte tillföra ytterligare komponenter och komplexitet för att implementera grundläggande stoppfunktioner.

 

IQAN är ett elektroniskt styrsystem för mobila hydrauliska applikationer där fokus ligger på funktionell säkerhet, precisionskontroll och enkel användning. IQAN-familjen är en integrerad lösning med styrenheter och skärmar, där IQAN-programvaror bidrar till att underlätta, desigin, konfigurations- och underhållsuppgifter. IQAN är säker, snabb och effektiv att använda.

 

IQAN-verktygskedjan består av, IQANdesign för applikationsdesign, IQANsimulate för simulering av applikationen och IQANrun för service och diagnostik. Tack vare Parkers gemensamma utveckling av IQAN-hårdvara och -mjukvaravara kan användare dra nytta av plug and play-funktioner och ökad säkerhetsprestanda.

 

Det finns många fördelar med att använda IQAN för funktionssäkerhet. När du till exempel använder IQANdesign, ett grafiskt verktyg med hög prestanda för snabb och enkel design av systemlayout och maskinfunktioner, behöver du inte kompilera applikationen eller embedded mjukvaran (Parker kompilerar och verifierar all embedded mjukvara genom IQAN-applikationstolken). Användare av IQANdesign kan markera och dokumentera säkerhetsfunktioner enligt rekommendationer från projektkontroller. Dessutom kan konstruktörer enkelt skapa den avsedda funktionen och dra nytta av förutsägbar prestanda i realtid.

 

I slutändan kan flera IQAN-huvudmoduler kombineras sömlöst med Parkers IQAN-protokoll så att säkerhetsrelaterade signaler kan utväxlas mellan modulerna med prestanda i realtid. Ur ett säkerhetsperspektiv är det en stor fördel för utvecklaren att styrenheten och diagnostikutrustningen är utformade för att användas tillsammans. Det är mycket enklare att tillhandahålla ett tillförlitligt och noggrant övervägt gränssnitt när allting är en del av samma system, med stödverktyg för programvaran och styrenhetens maskinvara.IQAN implementerar enkelt säkerhetsrelaterade enheter med generiskt stöd från SAE J1939-76 för säker kommunikation med sensorer och andra ingångsenheter.

 

Uppsättningen av expansionsmoduler IQAN-XC4x innehåller tre versioner som är säkerhetscertifierade och har hög prestanda: XC41, XC42 och XC43. Var och en är avsedd att användas på olika sätt i syfte att uppfylla kraven för alla hydrauliska mobila maskiner, vilket gör det enkelt att utöka ett IQAN-styrsystem när det är anslutet till en IQAN-MC4x-huvudstyrenhet.

 

I Parkers sortiment ingår tre versioner av säkerhetscertifierade MC4xFS: MC41FS, som är avsedd för en eller två säkerhetsfunktioner för kostnadseffektiv och arbetsinriktad styrning. MC42FS ger ett större antal säkra utgångar för medelstora applikationer och I/O-distribution och MC43FS är en stor, centraliserad styrenhet för applikationer med flera säkerhetsfunktioner.

 

Mer information finns på:

https://ph.parker.com/se/en/expansion-controllers-iqan-xc41-xc42-xc43-xc44

 

Om Parker Hannifin
Parker Hannifin är ett Fortune 250-företag som är globalt ledande inom rörelse- och styrteknik. Under mer än ett sekel har företaget möjliggjort tekniska genombrott för en bättre morgondag. Mer information finns på www.parker.com eller @parkerhannifin.

Presskontakter

Per Dahlberg
Marketing Manager, Electronic Controls Business Unit
Electronic Motion & Controls Division (EMC), Parker Hannifin
Telefon: +46 (0) 70 947 4437
E-post: per.dahlberg@parker.com