Nieuw materiaal voor voedingsapplicaties in de Parker nobrox® familie

De evolutie van het nieuwe universele materiaal van Parker Hannifin

 

Oldenzaal, Nederland, 28. mei 2018 - Parker Hannifin, de wereldwijde marktleider in aandrijvings- en besturingstechnologieën, heeft een verdere ontwikkeling van zijn universele Nobrox®-materiaal gepresenteerd. Het nieuwe materiaal is specifiek ontwikkeld voor toepassing in de voedingsmiddelenindustrie, pharmacie en chemie. Dankzij de technische eigenschappen, de mogelijkheid om componenten te integreren en het aantal verschillende materialen te reduceren, biedt Nobrox® W6101, als veelzijdig materiaal voor afdichtingen en nieuw ontwikkelde componenten, nieuwe oplossingen voor technische uitdagingen en kostenbesparingen in de voedingsindustrie.

 

Het leveren van top prestaties op het gebied van slijtvastheid, chemische stabiliteit en veerkracht, betrouwbaarheid en levensduur, eenvoudige installatie en zuinigheid, Parker's materialen uit de nobrox® familie zijn net zo geschikt als afdichtingselementen en andere ontwikkelde materialen, met en zonder afdichtingsfunctie. Door hun eigenschappen bieden ze de mogelijkheid om de behoefte aan diverse materialen te verminderen en de integratie van meerdere functies in een enkele component mogelijk te maken. Parker Prädifa presenteert daarom W6101 als een variant van de nobrox® familie die voldoet aan alle eisen voor voedingsapplicaties.

 

Veelzijdigheid van de verbinding verslaat diversiteit van de verbinding
Bij voedselverwerkende machines worden steeds meer polymeer componenten zoals buizen, omhulsels of behuizingen, maar ook zwaar belaste constructie elementen, zoals afdichtingen, wipers, geleiders en zuigers gebruikt. Het gebruik van plastic materialen als vervanger van metaal is een kosteneffectief alternatief en daarom ook op vele gebieden zinvol. Aan technische vereisten op het gebied van temperatuurweerstand en structurele sterkte kan gewoonlijk worden voldaan door het selecteren van de juiste kunststofverbindingen. Normaal gesproken worden daarvoor diverse specifiek ontwikkelde materialen gebruikt om aan deze eisen te kunnen voldoen. Op hun beurt moeten die materialen weer voldoen aan de wettelijke eisen voor voedingsapplicaties, wat veel documentatie en testen vereist.

 

Nobrox® W6101 biedt nieuwe mogelijkheden om aan veel markt specifieke uitdagingen te voldoen en kan de hoeveelheid verschillende materialen en daarmee de kosten beperken. Het materiaal is FDA conform, is bestand tegen media die normaal gesproken in de voedingsindustrie worden gebruikt en voldoet aan de eisen van de Verordeningen (EG) nr. 1935/2004 en (EU) nr. 10/2011, alsmede NSF 61 (Amerikaanse drinkwaterkeur).

 

Reductie van diversiteit in verbindingen en functionele integratie
Door zijn mechanische eigenschappen kan nobrox® worden ingedeeld tussen thermoplastische stoffen zoals polyamiden en PEEK, evenals van afgeleiden hiervan. Bij toepassingen in de voedingsindustrie biedt dit echter wel belangrijke voordelen in vergelijking met conventioneel gebruikte polymeer verbindingen. Vervanging van PEEK, PA, POM, PTFE, UHMW-PE, TPE U of andere veelgebruikte elastomeren in de industrie is voor veel toepassingen technisch en economisch zinvol

 

nobrox® is geschikt voor gebruik in dynamische afdichtingen of wipers en in een breed scala van ontwikkelde materialen zoals zuigers, geleiders of versnellingsbak componenten. De functionele integratie van bijvoorbeeld een wiper of geleider in een zuiger en de daarbij behorende reductie van componenten behoort tot de mogelijkheden.

 

Betere hygiëne en gebruiksvriendelijkheid door minder componenten
Naarmate het aantal componenten afneemt, nemen ook de installatie eisen en het aantal afdichtingen en verbindingen (waar de kans op vervuiling of ophoping van voedsel en micro-organismen het grootste is) in het ontwerp af. De normaal moeilijke toegankelijkheid van smalle openingen (bijvoorbeeld in de voorste afdichting van groeven, spleten en verbindingen) wordt gereflecteerd door lange en kostbare reinigingsprocessen. Bijgevolg, in plaats van het bestrijden van.

 

Over Parker Hannifin:
Parker Hannifin is wereldwijd marktleider in aandrijvings- en besturingstechnologieën. Parker zorgt al 100 jaar voor de verbetering van de productiviteit en winstgevendheid van haar klanten in vele verschillende industriële en mobiele markten. Voor meer informatie ga naar www.parker.nl of @parkerhannifin.

Contactpersonen voor media

Edgar Visscher
Marketing Manager Sales Company Netherlands
Tel: +31 (0) 541 585 482
Tel: +31 (0) 6 533 811 07
E-mail: evisscher@parker.com