Cardioscope ger en precisare diagnos och utvärdering av kirurgiska ingrepp

I sitt arbete med att utveckla tekniker inom hälso- och sjukvård som förbättrar möjligheterna till patientbehandling, samarbetar Parker med Cleveland Clinic Innovations, den nya avdelningen för affärsutveckling inom Cleveland Clinics sjukhussystem, för att utveckla nya medicintekniska produkter. Detta samarbete har gett inspiration till en fullständig pipeline av innovativa produkter, av vilka några snart kan vara tillgängliga på marknaden medan andra fortfarande befinner sig i forsknings- och utvecklingsstadierna.

En produkt som för närvarande befinner sig i genomförbarhetsfasen av tillverkning, effektivitets- och patientsäkerhetsstudier är ett katetersystem som kallas Cardioscope.* Syftet med produkten är att via en kamera med hög upplösning ta färgbilder av insidan av ett slående hjärta, vilket ger läkare möjlighet att ställa en mer exakt diagnos och göra en bättre utvärdering av kirurgiska ingrepp.

Dagens utrustning för hjärtavbildning kräver ofta att patienter måste injiceras med färgämnen som förberedelse för ingrepp som kräver strålexponering. Med Cardioscope skapas ett synlighetsfönster inne i hjärtat genom kombinationen av ljusöverförande polymerer, en miniatyrkamera med hög upplösning och en patenterad flödeskontrollenhet som koncentrerar flödet av en klar vätska för att framställa ett optiskt klart synfält inne i hjärtat.

Förutom förbättrad diagnostisering och utvärdering väntas Cardioscope dessutom göra det möjligt för läkare att bedöma hjärtat genom att man går in i kroppen via benet istället för halsen, vilket minskar patientrisk och obehag.

Tillverkningen av miniatyrmodeller av kameror, ljuskällor och komponenter har underlättat utvecklingen av Cardioscope. Tillsammans med feedback från kardiologer, har Parkers expertis inom extrudering, termoplastelastomerer, kopplingsdesign och elsystemsskydd i krävande miljöer bidragit till detta avancerade avbildningssystem som har potential att utvidga det medicinska kunnandet och förbättra patientvård.

*Patentsökt